Velkommen til Tankefuld
Midt i naturen. Tæt på alt.
Kommunale indsatser i Tankefuld
Fremtidens plejecenter i tilknytning til børnehave etableres i området i 2024.
Dagligvarehandel til området.
Fælleshuse etableres i tilknytning til alle nye bebyggelser.
Offentlige investeringer i Landskabsringen.
Offentlige investeringer til infrastruktur.
Mulighed for Skole i området.
“I Svendborg Kommune er vi optaget af en dialogbaseret udvikling af området, således at projekterne kan udvikles i gode rammer med fokus på økonomisk, social og miljømæssig
Erik Meldgård Bendorf , Kommunaldirektør, Svendborg Kommune
Kommunalbestyrelsen har den 21. december 2021 besluttet, at der skal bygges et nyt innovativt plejecenter med 48 relevante, tidssvarende og fleksible plejeboliger med aktivitetscenter i Tankefuld. Med opførelsen af et nyt plejecenter i Tankefuld ønsker Svendborg Kommune at indfri ambitionen om at skabe byggerier, der kan fungere som rammen for generationsfællesskaber i byen – ved fx at placere plejecenter og daginstitution i tilknytning til hinanden.
I Tankefuld er fællesskabet i centrum
Tankefuld skal være med til at udvikle og understøtte fællesskaber med fokus på at skabe et mangfoldigt og levende byområde.
Der opleves en stor interesse for bofællesskaber i Svendborg Kommune, og i Tankefuld ser vi en oplagt mulighed for at etablere både seniorbofællesskaber, mindre byggefællesskaber, klyngeboliger og andre fælleskabsorienterede boformer. Der lægges derfor vægt på projekter med en særlig stor andel af fælleskabsfremmende elementer.
Det kan være i de fælles fri- og opholdsarealer, hvor der er køkkenhaver, orangerier, frugtlunde mm., eller i fælleshuse med værksteder, musikrum, beboerhoteller, flexrum og lignende. Eller det kan være i udformningen af boligen, hvor selve boligen er mindre, hvilket giver mulighed for større fællesarealer såsom fælles opholdsrum og køkkener eller ekstra værelser til besøgende.
Fokus på den sociale bæredygtighed vægtes højt, sådan at Tankefuld bliver et mangfoldigt og rummeligt område, hvor beboersammensætningen spænder over generationer, og hvor det er muligt at bosætte sig alt efter ens behov og sted i livet og blive boende, uanset hvordan tilværelsen forandrer sig.
Tankefulds værdier
Værdierne for Tankefuld er udførligt beskrevet og udfoldet i Masterplan 2009.
“Tankefuld skal ikke blot være endnu et boligområde. Tankefuld skal være et leveområde, hvor naturen, sammenhængskraften og fællesskabet hersker.”
— Rikke Berg, Direktør for Miljø og Teknik, Svendborg Kommune
Byudvikling i samspil med naturen
Lige dele by- og landskabsudvikling
Tankefuld er et utraditionelt projekt, hvor by- og landskabsudvikling sammentænkes på nye måder. I Tankefuld skal natur og bolig smelte sammen, så de styrker hinanden. Ønsket er, at naturen trækkes ind omkring boligerne, og at der frigives større fælles grønne udearealer ved at bygge tæt.
Der skal således udvikles ud fra et generelt princip om så lidt befæstet areal som muligt, hvor der tænkes i grønne permeable løsninger til vej- og parkeringsarealer og muligheden for at udnytte arealer til flere formål på én gang.
I området betragtes regnvand som en rekreativ ressource, hvor alt vand ledes i åbne render ud i større etablerede bassiner.
Naturen slår ring om Tankefuld
Svendborg Kommune har fokus på landskabsbearbejdning, flora og fauna.
Vi arbejder henimod at skabe et større sammenhængende landskabstræk i Tankefuld med en oplevelsesrig natur med høj biodiversitet og naturlig vandhåndtering. Nuværende og kommende beboere vil derfor for fremtiden få lettere adgang til et mere spændende landskab.
Flora og fauna
Tankefuld er et helt særligt område på Sydfyn med unik natur og særlig høj artsmangfoldighed. Med håndteringen af regnvand i terræn skaber området løbende flere naturlige levesteder for hjemmehørende arter.
På sigt vil kommunen arbejde for yderlige naturgenopretning i området, sikring af spredningskorridorer gennem byområdet og en bæredygtig drift af de kommunale arealer, evt. ved afgræsning. I naturgenopretningsprocessen vil vi desuden skabe en række muligheder for at opleve naturen i form af stiforløb, trædæk og observationsposter.
Alt dette for at sikre optimale forhold for beboerne, flora og fauna i det naturskønne område.
Svendborg Kommune arbejder henimod:
Hele Tankefuld
– At der etableres et 10 km langt land¬skabsloop, som binder området sammen.
– At der indgås samarbejder om naturgenopretning i land¬skabsloopet.
– At der etableres flere stiforbin¬delser i området.
– At der arbejdes med skovrejs¬ning i området.
Etape 1 af Tankefuld
– At der skabes kvaliteter i de fælles udearealer.
– At der indgås dialog med beboerne om aktivitet i arealerne.
– At der laves en driftsplan for fællesarealerne, som understøt¬ter visionen om forøget biodiver¬sitet.
– At der plantes flere træer i området.
Fremtidens boliger
Tankefuld planlægges ud fra DGNB’s principper for bæredygtig byudvikling med fokus på en holistisk planlægning, som sikrer både økonomisk, social, teknisk, miljømæssig samt processuel bæredygtighed i projektet. Vi arbejder henimod en certificering af bydelen.
Der stilles ikke krav til certificering af byggerierne i Tankefuld, men det vægtes højt. Der er mange forskellige måder at gribe bæredygtigt byggeri an på. Det er Tankefuld allerede i dag et flot eksempel på med private passivhuse i forskellige udformninger samt DGNB-guld-certificerede almennyttige boliger.
Bæredygtighed er en kompleks størrelse at håndtere, som involverer alt fra energiforbrug og byggematerialernes livscyklus til indeklima og æstetik samt økonomiske omkostninger. Det anbefales derfor, at projekterne DGNB- certificeres for at opnå det bedste og mest fremtidssikrede projekt.
Målet med bæredygtigt byggeri er at skabe bygninger af høj værdi med respekt for omgivelserne såvel som de mennesker, der skal bo i dem.
Vi er meget åbne for en positiv dialog omkring udviklingen af projekterne i Tankefuld, så de fremtidige byggerier integreres bedst muligt i området og understøtter det gode liv, som kendetegner hele Svendborg Kommune.
Fordi bæredygtighed giver øget livskvalitet
Arkitektoniske kvaliteter
At udformningen af bebyggelsen sikrer et særlig udtryk for Tankefuld, hvor områdets karakter af landskabsby træder tydeligt frem i bebyggelsen. Bygningerne i Tankefuld skal passe ind i omgivelserne, gøre området både spændende og trygt at opholde sig i og have en høj arkitektonisk kvalitet.
Bebyggelsesprocent
At projektet tilnærmelsesvist udnytter grundens byggeret ved etagemeter pr. delområde anvist i specifikke bestemmelser for delområderne. Konceptet for området er at bygge tæt i delområderne, men have større åbne grønne fællesarealer.
Variation i bebyggelsen
At der er en variation i bebyggelses volumenerne, med forskudste facade linjer og mindre bygningskroppe. For at skabe en bebyggelse som opleves variet fra gadeplan.
Variation i højder
At bygningshøjder er varierende mellem 2 - 5 etager maks. 14,5 m. Mod eksisterende bebyggelse trappes bygningshøjder ned og der skabes en god og veldisponeret overgang.
Arkitektonisk udtryk
At projekterne giver området et arkitektonisk spændende udtryk, som visuelt kommunikerer byggeriets bæredygtige karakter samt fællesskabsorienterenhed. Dette kan være i form af grønne facader, særligt spændende materiale valg eller lign. Med synliggørrelse af særlige elementer som fælleshus, cykelværksted eller lign.
Facader
At facader er bearbejdet med hensyn til omgivelserne. Således at indkiksgener er minimeret ved fx. at hæve stueetagen mod større veje eller offentlige rum. At lange facader ikke fremstår lukkede og skaber utryghed i gade eller gårdrum.
Kantzoner
At kantzoner bearbejdes således at de skaber en god overgang mellem uderum og bolig. Samt at der stabes et spændende og trygt gaderum.
Detaljerigdom
At byggeriet har en stoflighed og en detaljering som giver facaderne kvalitet. Det kan være en fremrykket gesims, en særlig detalje omkring vinduer, opdelinger i facaden. Det er de små detaljer som gør øjet nysgerrigt i bybilledet.
Nye boformer til fremtidens behov
I Tankefuld gives der plads til nyskabende boligløsninger, der møder det voksende behov for eksempelvis hjemmearbejdspladser, grønne fællesarealer og muligheden for at ændre en bolig til forskellige livsfaser.
I Tankefuld skal der være plads til fællesskab. For de ældste såvel som de mindste og alle dem midtimellem. På tværs af generationer mødes man over gulerødderne i nyttehaven, ved fiskehandleren på torvet eller på de store grønne fællesarealer, hvor de vilde blomster danner et spraglet farvetæppe til børnenes leg.
Uanset hvor man befinder sig, er naturen til stede. Boligerne smelter sammen med landskabet. Insekterne summer mellem de grønne tage og langs de åbne vandrender, som på én gang håndterer regnvand og skaber et rigt dyre- og planteliv. Trafikerede veje er skiftet ud med snoede grønne vejforløb, der gør det let at bevæge sig rundt i bydelen på cykel eller til fods.
Vejforløbene brydes af grønne kiler, som forbinder skoven mod øst med herregårdslandskabet mod vest. I de grønne kiler anlægges nye stier, som leder ud i det varierede landskab, der omkranser Tankefuld.
Mere projektinformation?
Kontakt Arkitekt og DGNB-konsulent Liv Moodie
Svendborg Kommune, Byg og Byudvikling
T: 24 23 49 62, liv.a.moodie@svendborg.dk